Wat is het verschil tussen losse pagina's, footer, primaire en secundaire navigatie?


Primaire navigatie

Dit is de belangrijkste navigatie, op jouw website zal die ook altijd het grootst of meest zichtbaar afgebeeld staan. Hier links zien we bij de navigatie van Pixeo op hun website bijvoorbeeld dat de primaire navigatie bestaat uit: Websites, Online marketing en Grafisch ontwerp. Dat zijn hun voornaamste diensten en belangrijkste zaken die ze in de kijker willen zetten. 

 De primaire navigatie van Pixeo ziet er in Geni zo uit:

 

Secundaire navigatie

Bij Pixeo zien we we op de eerste afbeelding hierboven goed dat de onderste navigatie, die kleiner en minder opvallend is, de secundaire navigatie is. Die bestaat uit: Home, Jouw groeiformule, Waarom Pixeo, Realisaties, Alle diensten, Team en Contact.

De secundaire navigatie van Pixeo ziet er zo uit in Geni:

Opmerking: als het ontwerp het vraagt, kunnen we zelfs een tertiaire navigatie aanmaken, maar dat betekent niet meer dan wat een secundaire van een primaire is. We benoemen dat voornamelijk zo zodat jij duidelijk ziet wat de belangrijkste pagina’s zijn.

 

Losse pagina’s

Dit onderdeel wordt vaak behouden voor pagina’s die niet te raadplegen zijn vanuit de online websiteopbouw zelf. Bijvoorbeeld: wanneer een digitale marketingcampagne gelanceerd wordt, kan het interessant zijn om bezoekers via je website een formulier met hun gegevens te laten invullen zodat ze een brochure kunnen downloaden. Dan kan je je eigen website gebruiken en een pagina ‘los’ aanmaken. Aangezien die niet gekoppeld is aan de navigatie, kan je er dus alleen aan geraken als je de effectieve URL-link hebt (waar marketingcampagnes dan bijvoorbeeld naar doorverwijzen). Dat is wenselijk bij zulke campagnes voor onder andere de data (websitebezoekers, gemiddelde tijd op de pagina, etc.), want verder kan er niemand per ongeluk op geraken vanaf de website.

Bij Pixeo zien we bijvoorbeeld dat ze daar enkele pagina’s hebben gepubliceerd die hun marketingcampagnes ondersteunen:

 

Footer

Afhankelijk van het ontwerp van de website, wordt deze categorie extra toegevoegd. De footer is de balk die onderaan elke pagina terugkomt en steeds hetzelfde is. Vaak is dat een snelkoppeling naar de pagina’s die bovenaan de website staan, zodat de gebruiker niet terug helemaal naar boven hoeft te scrollen. Die pagina’s zal je dan ook niet vinden onder ‘Footer’, maar onder de primaire of secundaire navigatie, want je wil natuurlijk geen dubbels (dan moet je steeds twee pagina’s up-to-date houden). 

‘Footer’ is dus behouden voor pagina’s die je niet in de navigatie bovenaan wil zetten. Vaak gaat dit over verplichte pagina’s die weinig mensen lezen maar er wel op moeten staan, zoals privacy, disclaimer, cookieverklaring en algemene voorwaarden, of eventueel een jobpagina of blogpagina als dat niet de belangrijkste pagina’s op je website zijn.

De footer van Pixeo ziet er in Geni bijvoorbeeld zo uit: