Hoe beheer ik mijn paginaversies?

In het Geni CMS kan je verschillende versies van eenzelfde pagina bewaren. In dit artikel lees je hoe dit versiebeheer precies werkt.

Het is mogelijk om verschillende versies aan te maken van eenzelfde pagina. Via het versiebeheer kan je zelf bepalen welke versie je activeert. Op die manier wordt het mogelijk gemaakt om eerst bepaalde zaken uit te proberen in de editor, alvorens te beslissen wat het beste werkt. Na vergelijking kan je dan de gekozen versie live zetten.

De versies van je pagina kunnen beheerd worden via de groene knop bovenaan het CMS. Deze bevindt zich links bovenaan wanneer de pagina in kwestie geopend staat.

Het idee hierachter is simpel: wanneer je een pagina geopend hebt, en je voorziet aanpassingen aan de pagina, kan je linksboven bij de groene knop kiezen voor "Opslaan als nieuwe versie". Wanneer je dit doet, vraagt het systeem om je nieuwe versie een naam te geven (zodat je ze zelf gaandeweg uit mekaar kan blijven houden), en wordt de nieuwe versie gesaved.

Per pagina kan een overzicht opgevraagd worden van de beschikbare versies. Dit doe je door bij de groene knop te kiezen voor "Andere versie openen". Wanneer je hierbij een bepaalde versie selecteert, krijg je een preview te zien van die versie. Wanneer je dan klikt op "Versie openen", zal deze versie openen zodat je deze verder kan bewerken in de editor. Je kan hierbij deze versie gewoon opslaan zonder dat er iets aan de actieve versie verandert.

Linksboven, waar normaal de groene knop staat, staat nu een oranje knop, om aan te geven dat de versie die je aan het bewerken bent, niet de actieve versie van de pagina is. Dus dat dit niet de versie is die momenteel online staat op je website. Om daar verandering in te brengen, kan je op de oranje knop drukken, en "Deze versie activeren" kiezen.

Tenslotte maakt dit versiebeheer het ook mogelijk om bij elke versie te zien wie deze heeft aangemaakt en wanneer (en door wie) ze laatst werd gewijzigd.