Hoe bewaar, publiceer of verberg ik een pagina?

Het verschil

We leggen je eerst het verschil uit tussen bewaren, publiceren en verbergen:

  • Bewaren betekent dat de wijzigingen die je hebt aangebracht bewaart zijn in het systeem. Daarentegen is een bewaarde pagina nooit automatisch gepubliceerd voor het publiek. Deze twee functies staan apart van elkaar, omdat het soms wenselijk is om een pagina te bewaren zodat er intern aan voortgewerkt kan worden door verschillende mensen en/of op verschillende momenten. In tussentijd is het dan ook niet wenselijk dat de pagina al online gaat, terwijl ze nog niet klaar is.
  • Publiceren betekent dat de pagina in de huidige staat gepubliceerd wordt voor het publiek. Vanaf het moment dat je klikt op de publiceren-knop, staat je pagina online met de aanpassingen die doorgevoerd hebt.
  • Verbergen betekent dat de volledige pagina van jouw website gehaald wordt voor het publiek, maar het nog altijd in Geni staat om eventueel op een andere moment of met andere aanpassingen opnieuw te publiceren. Wanneer je per ongeluk een pagina gepubliceerd hebt die niet online mocht staan, dan gebruik je ook de functie 'Verbergen'.
     

Door publiceren en bewaren apart te houden, heb je ook de mogelijkheid om pagina's die specifiek tijdsgebonden zijn (denk maar aan solden of acties) niet vroeger te publiceren voor het publiek dan toegestaan is. Daarentegen kan je al wel ruim op voorhand de pagina in orde maken, zodat je hem kan lanceren exact wanneer je hem nodig hebt.

 

Bewaren

Pagina's waarvan je in de ontwerpfase zit, worden niet automatisch bewaard. Dat zou het systeem erg traag maken. Daarvoor gebruik je de blauwe 'Opslaan'-knop, die je links bovenaan elke ontwerppagina vindt. Als je hierop klikt, krijg je rechtsboven de melding dat je pagina is opgeslagen, zoals je hiernaast op de afbeelding ziet.

12d - pagina bewaren (nieuw) pop-up

Je kan dus zo vaak bewaren als je wil terwijl je de pagina aan het bewerken. We raden je aan dat natuurlijk geregeld te doen zodat je steeds je wijzigingen behoudt zou er wat mis gaan met je computer bijvoorbeeld. Klik je op 'Lijst pagina's', dan ga je terug naar de overzichtspagina zonder te bewaren. Je krijgt een melding in het geval je de pagina niet zou hebben opgeslagen, zodat je de kans krijgt om dat nog te doen.


Publiceren

Publiceren kan je doen door naar de editor van de pagina te gaan en het bolletje van 'Publiceren' actief te zetten, bovenaan in de menubalk naast 'Opslaan'. Er is daarentegen nog een andere manier: 

12c - publiceren vanuit overzichtspagina

Vanaf de overzichtspagina kan je op de drie bolletjes klikken op het einde van de rij. Een menu klapt open, zoals je op de afbeelding hierboven ziet. Klik op 'Publiceren'. Je ziet ook aan het icoontje dat voor de naam van de pagina staat dat de pagina verborgen is.

 

Verbergen

Verbergen doe je op exact dezelfde manier als 'Publiceren'. Dat komt omdat beide functies nooit tegelijk voorkomen: is een pagina gepubliceerd, dan kan je hem enkel verbergen, en andersom. Volg dus dezelfde stappen als hierboven omschreven, maar klik dan op 'Verbergen'.

Tip

Als je een pagina verborgen houdt, kan je die ook bekijken als bezoeker zonder dat die online staat. Lees daarvoor het artikel Hoe een pagina als bezoeker bekijken zonder dat die online staat?