Wat zijn redirects en hoe ga ik ermee aan de slag?

Redirects zijn letterlijk vertaald doorverwijzingen. Ze zorgen ervoor dat pagina's die niet (meer) bestaan onder jouw website toch worden doorverwezen naar bestaande (gelijkaardige) pagina's. Dat komt vooral voor bij naamswijzigingen van jouw pagina's bijvoorbeeld.

URL-wijzigingen

Wanneer je als websitebeheerder de naam van een pagina ingeeft in Geni, dan zal je zien dat de URL vaak iets gelijkaardig geeft. Bijvoorbeeld: ons artikel Hoe beheer ik mijn gebruikers? heeft de URL https://helpcenter.geni-cms.com/configuratie/hoe-beheer-ik-mijn-gebruikers gekregen. Als we dat ontleden, zien we dat het onder de pagina 'Configuratie' (/configuratie) valt en de titel van de pagina erachter staat met koppeltekens als spaties (/hoe-beheer-ik-mijn-gebruikers). Dat doen we om de pagina zo duidelijk en herkenbaar mogelijk te maken en gebeurt automatisch in Geni.

Maar wat gebeurt er dan als je jouw pagina(titel) van naam wijzigt? Dan verandert de URL natuurlijk ook. Stel je voor dat dat een websitepagina van jou geregeld in de Google zoekresultaten verschijnt omdat er wel eens naar gezocht wordt, dan zal Google deze verandering misschien nog niet hebben opgemerkt (Google controleert niet constant elke websitepagina) en laat die nog steeds de oude naam van de pagina en de oude URL, zien. Met als gevolg: de gebruiker krijgt een foutmelding wanneer hij naar die pagina wil surfen.

Redirects

Dat voorkomen we dus door redirects te gebruiken. Het fijne hiervan is: je hoeft er zelf geen extra moeite in te steken. Geni zorgt automatisch voor de juiste redirects als je bijvoorbeeld de naam van je pagina verandert. Daarentegen hebben we die optie wel laten staan. Zou je bijvoorbeeld willen doorverwijzen naar een andere pagina of merk je toch dat er ergens een fout in gekropen is, kan je eens kijken of je een (andere) redirect kan ingeven. Zou je hier nog extra vragen rond hebben, mag je ons daarvoor altijd contacteren.