Wat zijn redirects en hoe ga ik ermee aan de slag?

Redirects zijn letterlijk vertaald doorverwijzingen. Ze zorgen ervoor dat pagina's die niet (meer) bestaan onder jouw website toch worden doorverwezen naar bestaande (gelijkaardige) pagina's. Dit voorkomt dat je foutmeldingen krijgt wanneer mensen rechtstreeks naar de oude URL surfen, die intussen in onbruik is geraakt.

URL-wijzigingen

Wanneer je als websitebeheerder de naam van een pagina ingeeft in Geni, dan zal je zien dat de URL vaak iets gelijkaardig geeft. Bijvoorbeeld: ons artikel Hoe beheer ik mijn gebruikers? heeft de URL https://helpcenter.geni-cms.com/configuratie/hoe-beheer-ik-mijn-gebruikers gekregen. Als we dat ontleden, zien we dat het onder de pagina 'Configuratie' (/configuratie) valt en de titel van de pagina erachter staat met koppeltekens als spaties (/hoe-beheer-ik-mijn-gebruikers). Dat doen we om de pagina zo duidelijk en herkenbaar mogelijk te maken en gebeurt automatisch in Geni. Deze toevoegsels, noemen we de slug (in dit geval “/configuratie/hoe-beheer-ik-mijn-gebruikers”)

Maar wat gebeurt er dan wanneer je jouw pagina(titel) van naam wijzigt? Dan verandert je slug natuurlijk ook. Stel je voor dat dat een websitepagina van jou geregeld in de Google zoekresultaten verschijnt omdat er wel eens naar gezocht wordt, dan zal Google deze verandering misschien nog niet hebben opgemerkt (Google controleert niet constant elke websitepagina) en laat die nog steeds de oude naam van de pagina en de oude URL, zien. Met als gevolg: de gebruiker krijgt een foutmelding wanneer hij naar die pagina wil surfen.

Redirects

Dit kan je voorkomen door redirects te gebruiken. Zodra je een pagina van naam gaat veranderen in Geni (en je dus op die manier de slug gaat aanpassen), geeft het systeem een melding: “OPGELET! Wanneer de slug wijzigt, werkt de oude link niet meer. Misschien is het interessant om een redirect aan te maken?”

Als je dan onder Redirects gaat kijken, kan je een nieuwe toevoegen. Daar geef je de slug van je oude URL in en geef je tegelijk aan naar welke pagina je de bezoeker wil doorsluizen. Je drukt op Bewaren en dan ga je zien dat een bezoeker die rechtstreeks naar de oude URL surft (vanuit een campagne of vanuit zijn browsergeschiedenis bv.), netjes wordt omgeleid naar de andere pagina.

Zou je hier nog extra vragen rond hebben, mag je ons uiteraard altijd contacteren.