Schrijven voor Google (SEO)

Schrijf voor je lezer

Een tekst optimaliseren voor Google, betekent in de eerste plaats schrijven voor je lezer (zie hoger). Pas het taalgebruik van je lezer toe in je tekst, zo gebruik je automatisch de trefwoorden die je lezer intypt in Google.

Google meet bovendien steeds meer de prestaties (leestijd en andere parameters) van een pagina om deze al dan niet hoog te laten scoren. Boeiende teksten met inhoud die lezers aanspoort om verder te lezen, hebben dus een streepje voor in Google.

Kies je trefwoorden

Denk goed na welke trefwoorden jouw potentiële klanten gebruiken wanneer ze jouw dienst of product op Google zoeken. 

  • Hoe brengen ze hun probleem onder woorden?
  • Op welke manier formuleren ze de oplossing?

Deze trefwoorden en trefwoordencombinaties moet je voldoende verwerken in je teksten. Denk daarbij zeker na over alternatieve verwoordingen.

Let op met herhaling …

Overdrijf niet met het gebruik van dezelfde trefwoorden op één webpagina. Als Google vaststelt dat je overmatig trefwoorden verwerkt in een tekst (= keyword stuffing), dan straft de zoekmachine je hiervoor af.

Een maximum van zeven vermeldingen van hetzelfde trefwoord in een tekst van driehonderd woorden vormt een handige leidraad.

… maar wees wel consequent

Google houdt van consequentie. Gebruik – zonder te overdrijven – het belangrijkste trefwoord van een webpagina in de Title en Description Tag (zie hieronder), de titel van de pagina, de inleiding en tussentitels van de verschillende alinea’s. Dit staat niet haaks op lezersgericht schrijven.

 

Vergeet zeker ook niet je meta data te verzorgen! Meer informatie: Verzorg je meta data!