Wat doe ik met noindex / nofollow?

Wanneer je in de editor je websitepagina aan het bewerken bent, dan vind je rechts in het werkgedeelte onder het tandwiel drie categorieën: Algemeen, SEO en Social Media. 'Noindex' en 'nofollow' vinden we onder SEO, Search Engine Optimization. Deze twee termen worden vaak gebruikt bij het opbouwen van websites, dus we leggen je graag meer in detail uit wat deze net betekenen.

No index

Letterlijk vertaald: "niet indexeren". Om te weten wat dat woord betekent, leggen we eerst wat achtergrondinformatie uit over hoe zoekmachines werken. Om in Google bijvoorbeeld zoekresultaten te krijgen, heeft Google bots die voortdurend 'crawlen' (zoeken) door websites en websitepagina's om zo te vinden wat de zoeker nodig heeft. Google indexeert nadien alle pagina's als zoekresultaten en laat die dan naar boven komen als er relevante zoektermen gebruikt worden. 

Door te kiezen om een pagina niet te laten indexeren, zal de bot wel door je pagina 'crawlen' om de links te volgen en de woorden er bijvoorbeeld uit te halen, maar zal de pagina niet laten verschijnen in de zoekresultaten. Als een pagina eerder al wel geïndexeerd was, kan het even duren vooraleer die uit de zoekresultaten verdwijnt. Google gaat namelijk niet continu door alle websites heen, dus het kan even duren vooraleer de jouwe aan de beurt is.

Wanneer is dat nuttig?

  • Soms zal je wel eens nood hebben aan een pagina die niet relevant is om aan de hele wereld te laten zien (bijvoorbeeld: een bedankpagina na een formulier in te vullen), of pagina's die je liever intern wil houden, maar die je wel online wil zetten (als losse pagina bijvoorbeeld), zodat de personeelsleden eraan kunnen met de rechtstreekse link.
  • Alle pagina's op je website beïnvloeden je ranking binnen de Google zoekmachine, dus als je bijvoorbeeld veel websitepagina's met weinig inhoud hebt (bijvoorbeeld, enkel een foto), dan zal Google dat opmerken als 'lage kwaliteit' en jou minder gemakkelijk een hoge positie geven. Om je ranking hoog te houden, indexeer je de pagina's niet die niet nuttig zijn voor een bezoeker.


No follow

Tijdens dat bots websitepagina's aan het 'crawlen' zijn (zie 'No index' hierboven), volgen ze links om te bepalen hoe belangrijk een bepaalde site is. Hoe meer goede backlinks er naar een bepaalde pagina leiden, hoe groter Google de invloed van jouw website inschat, met als resultaat dat je dan al sneller hoger in de ranking komt. Door 'no follow' aan te vinken, zorg je ervoor dat de zoekmachine de backlinks op die pagina niet volgt, die bijvoorbeeld van lagere kwaliteit zijn of waarvan je niet wilt dat ze gevolgd worden. Heb je deze optie niet aangevinkt, hou dan altijd in het achterhoofd dat je enkel links plaatst van websites van hoge kwaliteit.

Wanneer is dat nuttig?

  • Je wilt bijvoorbeeld naar een concurrent linken, omdat dat relevant is bijvoorbeeld in een blogartikel, maar zonder 'no follow' zou hem dat helpen hoger in de ranking te staan. Wie weet wel op een plaats waar jij eerst stond of graag wil staan.
  • Wanneer bezoekers reacties of andere content kunnen posten op je website, is het wenselijk dat je ervoor zorgt dat er geen links gevolgd worden. Soms wordt daar misbruik van gemaakt en plaatsen mensen zomaar links van hun website (van vaak lage kwaliteit) op de jouwe. Dat komt voor hen goed uit, want zoals we al zeiden, gaat de kwaliteit van je website omhoog als je gelinkt wordt op goede website. Maar als de bots daarna op jouw website komen, zullen ze jouw website zien als eentje die leidt naar sites van lage kwaliteit, wat jouw ranking dan niet ten goede komt.